tiistai 12. helmikuuta 2013

Viikuna-hasselpähkinäleipä


Kerroinkin jo käyttäneeni yleiskonetta laskiaispullataikinan valmistamiseen, mutta sitä ennen ehdin pyöräyttää sillä yhden leipätaikinan. Joulun alla Karjalaisessa (20.12.2012) oli muutama jouluinen leipäohje, jotka jäivät mieleen. Kokeilin tällä kertaa viikuna-hasselpähkinäleipää, joka tehdään hiivaleipätaikinaan. Ohjeella sai kaksi pientä limppua, joista suurin osa meni suoraan pakastimeen sopiviksi palasiksi leikattuna.

Yleiskone on tuntunut helpolta käyttää. Aina olen kuitenkin tarkastanut ohjekirjasta pyörimisnopeudet ja muistutellut itselleni, ettei jauhoja ja kuivia aineita lisätä samaan tapaan kuin käsin vaivatessa. Ohjeiden mukaan niitä on hyvä lisätä vähän kerrallaan vuorotellen aloittaen ja lopettaen kuivilla aineilla. Tähän leipään en tuota sääntöä tajunnut vielä käyttää ja jouduin lisäämään vielä lopuksi vähän jauhoja, että sain taikinan sekoittumaan takaisesti.


Viikuna-hasselpähkinäleipä

n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
0,5 dl öljyä
3 dl kuumaa vettä
3 rkl hasselpähkinöitä
1 pussi (200 g) kuivattuja viikunoita

Liota hasselpähkinöitä hetken aikaa kiehuvassa vedessä ja hiero kuoret pois pyyhkeen sisässä. Kuoret eivät irtoa helposti, joten ei haittaa vaikka niitä jääkin pähkinöihin. Itse leipään kuorilla ei ole ohjeen mukaan vaikutusta. Paahda pähkinöitä kuumalla pannulla ja murskaa ne. Itse laitoin pähkinät sen samaisen pyyhkeen sisään ja koputtelin lihanuijalla murskaksi. Leikkaa viikunat palasiksi ja pyörittele ne jauhoissa. Näin ne pysyvät taikinassa erillään.

Mittaa kulhoon jauhot, suola ja kuivahiiva. Lisää vettä vähitellen, jotta saat sopivan taikinan. Lisää öljy, pähkinät ja viikunat. Alusta taikina huolellisesti ja lisää tarvittaessa vähän jauhoja. Kohota leipätaikina hyvin. Jaa kohotettu taikina kahtia ja alusta limput.

Anna limppujen vielä kerran kohota ennen paistamista. Paista 220 asteessa noin puoli tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti