tiistai 1. toukokuuta 2012

Munkkeja mums mums

Eilen porraskäytävän täytti munkkirasvan tuoksu ja itsekin oli päästävä vappumunkin paistoon. Munkkien paistamisesta on tullut jo perinne, koska tämä on kolmas vappu peräkkäin kun niitä leivoin. Siman kävin hakemassa aamulla torimummoilta. Siitä onkin aikaa, kun olen oikeaa simaa maistellut. Torimummojen simat olivat onnistuneet loistavasti ja niin onnistuivat munkitkin.
Munkit

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 luomukananmuna
0,25 tl suolaa
9 dl luomuvehnäjauhoja
50 g pehmeää voita tai margariinia
9 dl rypsiöljyä paistamiseen

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja muna. Vatkaa 2 dl jauhoja joukkoon. Lisää sulatettu rasva ja loput jauhot alustaen. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Meillä on ollut tapana kohottaa taikina mikrossa. Mikro ei tietenkään ole päällä, mutta siellä ei myöskään vedä, joten lämpö pysyy taikinassa hyvin. Tein tällä kertaa kaksinkertaisen taikinan, koska viime vuonna munkit loppuivat kesken. Ohje on kuitenkin vain yhdelle satsille, josta tulee noin 16 munkkia. Ylimääräiset voi pakastaa. Pakastetut munkit kannattaa sokeroida vasta, kun ne ottaa pakastimesta sulamaan.

Pyöritä taikina pulliksi ja tee niihin reiät sormin venyttämällä. Nostele hetkeksi pöydälle tai pellille. Jos annat munkkirinkuloiden kohota vielä tässä vaiheessa, tulee niisä oikein pullakoita. Kuumenna öljy. Se on valmista, kun pieni leipäpala ruskistuu muutamassa minuutissa. Kypsennä muutama munkki kerrallaan aina muutaman minuutin ajan.

Kierittele valmiit munkit sokerissa ja nauti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti