perjantai 20. huhtikuuta 2012

Kevät ja Hesarin perinteinen parsarisotto

Parsa on perinteinen kevätruoka ja meilläkin on pyritty ottamaan se keväällä ruokapöytään. Parhaiten se onnistuu parsarisoton avulla. Resepti on hs.fi-sivuilta. Ohje on julkaistu jo pari vuotta sitten, joten se on ehditty meillä todeta hyväksi kevätruuaksi. Samalla on tullut tehtyä työlääksikin väitettyä risottoa. Ei se mielestäni niin työlästä ole, kunhan pysyy kattilan ääressä ja varaa sekoitteluun vähän aikaa.
Hesarin parsarisotto

500 g vihreää parsaa
7-8 dl vettä
2 (salotti)sipulia
2 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
1 1/2 kasvisliemikuutiota
1 dl valkoviiniä (luomua)
1 rkl voita
50 g parmesaanijuustoa
mustapippuria
(suolaa)

Poista parsojen tyvestä puumainen osa ja kuori ne nupusta tyveen päin. Pilko parsat paloiksi ja keitä kannen alla noin 6 minuuttia. Tarkista kypsyys. Nosta lautaselle. Lisää parsojen keitinveteen kasvisliemikuutiot. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota kattilassa öljyssä.

Lisää riisi ja kypsennä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes riisi muuttuu hieman läpinäkyväksi. Lisää valkoviini ja jatka sekoittamista. Kun viini on imeytynyt, lisää desin verran kuumaa kasvislientä. Lisää lientä pienissä erissä kokoajan sekoitaen sitä mukaa kun edellinen liemi on imeytynyt. Riisi on kypsää 15-20 minuutin kuluttua.

Raasta parmesaanipala ja sekoita risoton joukkoon. Lisää parsapalat, voi, ripaus mustapippuria ja tarvittaessa suolaa. Perinteisen risoton pitäisi olla löysää, mutta meillä siitä tuli suomalaisittain aika "kuivaa", vaikka käytinkin lientä enemmän kuin ohjeessa oli sanottu. Sipulitkin olivat ihan tavallisia, joten niilläkin pärjää.
Koska risoton tekemiseen meni niin pitkä aika, meille ehti tulla jo hirmuinen nälkä. Satuttiin vielä saamaan ruokavieras, joten risotto hupeni äkkiä. Ei edes kuvaa ehditty ottaa. Tämän verran kattilallisesta jäi jäljelle. Ohessa myös hyvä luomuviinisuositus. Sitä lorautettiin myös desin verran risottoon. Jälkiruuaksi nautittiin kontrabassomusiikkia ja sohvalla löhöilyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti