lauantai 28. huhtikuuta 2012

Leipä valmiiksi viikossa!Esittelin taannoin uutta keittokirjatuttavuutta ja kuinka olin jo paria ohjetta siitä kokeillut. Tässäpä tämä aikaa vievä resepti, eli ranskalainen hapanleipä, joka siis tehdään juureen. Ensimmäistä kertaa tuli sellainenkin tehtyä. Juuren pitää tekeytyä neljä päivää, joten ihan heti ei lämmintä leipää saa uunista ruokapöytään.
Vehnäjauhoista valmistettu taikinajuuri (perusohje, noin 1 litra)

Vaihe 1
2 dl haaleaa vettä
2 1/2 dl luomuvehnäjauhoja
1 rkl juoksevaa hunajaa

Vaihe 2
1 dl haaleaa vettä
1 1/2 dl luomuvehnäjauhoja

Vaihe 3
1 dl haaleaa vettä
1 1/2 dl luomuvehnäjauhoja

Vatkaa vesi, jauhot ja hunaja ensimmäisenä päivänä sileäksi seokseksi lasitölkissä. Peitä tölkin suu muovikelmulla ja jätä tölkki huoneenlämpöön kahdeksi vuorokaudeksi. Lisää kolmantena päivänä vesi ja vehnäjauhot ja vatkaa seos uudestaan sileäksi. Peitä tölkin suu taas muovikelmulla ja jätät huoneenlämpöön vielä vuorokaudeksi. Neljäntenä päivänä lisää vesi ja vehnäjauhot ja vatkaa seos taas sileäksi. Peitä tölkin suu kelmulla ja jätä tölkki huoneenlämpöön vuorokaudeksi.

Viidentenä päivänä pääsee sitten jo leipomaan! Ohjeessa suositeltiin luomuvehnäjauhoja, koska niitä ei ole liiaksi puhdistettu ja siksi taikinajuuri toimii paremmin. Juuri tarvitsee toimiakseen happea, joten jos käytät kannellista tölkkiä, jätä kansi hieman raolleen. Juuritaikinaa säilytetään jääkaapissa silloin, kun sitä ei käytetä. Siellä se on lepotilassa. Kun haluaa taas leipoa, pitää juuri ottaa huoneenlämpöön vuorokautta ennen leipomista ja ruokkia sitä jauhoilla ja vedellä.
Ranskalainen hapatettu leipä (levain)

10 g (1/5 palaa) hiivaa
6 dl haaleaa vettä
14-15 dl erikoisvehnäjauhoja
4 dl taikinajuurta
1 1/2 rkl suolaa

Murenna hiiva kulhoon ja liuota sekoittaen veteen. Lisää puolet jauhoista ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia (yleiskone olisi tässä hyödyksi!). Lisää taikinajuuri, suola ja loput jauhot. Alusta taikinaa noin 20 minuuttia (koneella alimmalla nopeudella). Kohota taikinaa kulhossa leivinliinan alla noin kahden tunnin ajan tai kunnes se on kooltaan kaksinkertainen. Tässä vaiheessa voi vaikka katsoa Iholla-sarjan uusinnat telkkarista.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja pyöritä varoen limpuksi. Vältä taikinan vaivaamista. Ripottele päälle jauhoja ja kohota liinan alla vielä 1 1/2 tuntia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kumoa leipä pellille. Heitä pellin pohjalle 1 dl vettä, jotta leivän pinnasta tulee rapea. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 40-50 minuuttia. Alenna siis uunin lämpöä, kun pistät leivän uuniin.

Taikinaa piti turvottaa niin kauan, että se nousi kaksinkertaiseksi. Meillä siitä tuli kaksi leipää. Yksikin olisi riittänyt, joten seuraavan kerran kokeilen puolikkaalla reseptillä. Nyt on taas pakastin täynnä leipää. Hyvää tästä tuli ja ilmakupliakin onnistuin saamaan ainakin toiseen leipään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti